42 630 27 30 +48 512 30 22 27 biuro@fhu-tokarski.pl

Istnieje wiele gatunków szkodników i owadów  W niniejszym blogu przedstawię te najczęściej występujące. A zatem zaczniemy od najmniej ulubionego ale ” lubiącego podróżować „.

PLUSKWA DOMOWA-

W ostatnich latach odnotowano wzrost występowania pluskiew domowych w środowiskach , w których wcześniej się nie pojawiały np.:  w pokojach hotelowych, wagonach kolejowych, czy na pokładach w samolotach. Jest to gatunek , który może przetrwać bez pożywienia wiele
miesięcy.. Pluskwa za dnia chowa się w materacach, listwach przypodłogowych zaś nocą wychodzą ze swoich kryjówek na tzw żerowanie. Pluskwy upodobały sobie ludzi i najczęściej atakują nocą kiedy śpimy. Jedna pluskwa może złożyć 200-250 jaj w ciągu swojego życia.Z jaj tych wykluwają się nowo powstałe nimfy  w ciągu 6-10 dni i szukają pożywienia z krwi .Te owady przenoszone są głównie w bagażach podróżnych. Pluskwa/dorosły osobnik ma tylko 3,5 mm i może spłaszczyć swoje ciało tak aby przecisnąć w bardzo ograniczonej przestrzeni.
Optymalna temperatura do wybicia ich oraz larw i jajeczek to 50C, a niezbędny czas to minimum 1 godzina..
Dezynsekcja termiczna jaka oferujemy sprosta temu działaniu.

Trojszyk gryzący   /należy do rzędu chrząszczy/

Żywi się substancjami pochodzenia roślinnego, a przede wszystkim o konsystencji sypkiej mąki czy otrębów. Dorosłe osobniki mierzą 2,5 do 4,5 mm. Dorosłe owady mogą przeżyć długi czas w środowisku beztlenowym.
Dezynfekcja termiczna to minimum 1 godzina przy ekspozycji temperaturą 50C

Spichrzel Surynamski / lub orzechowiec

Żywi się suszonymi owocami, mięsem, płatkami zbożowymi i ryżem. bardzo sprawnie się przemieszczają. Dorosłe osobniki mierzą 3,5 mm. Składają do 500 jajeczek cztery razy w roku.

Dezynfekcja termiczna

 to minimum 1 godzina

przy ekspozycji temperaturą 50C

 

Żywiak chlebowiec/Cygarowiec

Te chrząszcze żywią karmą dla zwierząt oraz suszoną i  przetwarzaną żywnością jak np.: zbożem, makaronem, rodzynkami, ryżem, , nasionami ,a nawet trucizną na karaluchy. Można je spotkać w sklepach, piekarniach i restauracjach.Osobnik dorosły to 4mm, a płci żeńskiej może złożyć 100 jaj , które będą żywić się w produktach spożywczych.

 

Dezynfekcja termiczna to minimum 1 godzina przy ekspozycji temperaturą 50C

Mklik Mączny-

larwy mklika mącznego są odpowiedzialne za większość szkód we wszystkich rodzajach żywności. Możemy je spotkać w sklepach spożywczych, piekarniach i restauracjach. Żerują na suszonych owocach, tytoniu,  mące, przyprawach, rumianku, tkaninach, suszonych rybach i końskim włosiu. Larwy tego gatunku potrafią przegryźć plastik i karton, dlatego nawet szczelnie zamknięte pojemniki mogą zostać skażone ich jajeczkami. Tylne 2/3 ich przednich skrzydeł są zwykle w brunatnoczerwonym kolorze i z miedzianym połyskiem. Przednia część skrzydeł jest żółto szara z ciemnym paskiem na granicy między przednią a tylną częścią. Dorosłe osobniki mają 8-10 mm i rozstaw skrzydeł  16-20mm

Dezynfekcja termiczna to minimum 1 godzina przy ekspozycji temperaturą 50C

Nagrzewnice EKO 3 I EKO 9 to idealne połączenie wraz z doświadczeniem FHU TOKARKI do dezynsekcji termicznej.

Prowadzimy też sprzedaż nagrzewnic wraz ze szkoleniem ich użytkowania oraz bezpłatnymi poradami po zakupie.

Korzystając z witryny, użytkownik wyraża zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

Zamknij